Cxense Display

Leverer tv og wifi til sykehus

Pasienter tar med seg sine TV- og surfevaner når de blir lagt inn på sykehus, institusjoner og eldrehjem. Hoist Group leverer løsninger.

Bjørn Grønberg og Cathrine Teilman i Hoist Group leverer blant annet TV-systemer og wifi til hoteller og helseinstitusjoner.
(Foto: Nils Vanebo)

Tekst: Nils Vanebo.

Hoist Group leverer TV-systemer, wifi/nettverksløsninger, IT-drift, bookingsystemer, internettilgang, dørlåser og underholdning til hotell og helseinstitusjoner.

– Vi er en totalleverandør, sier salgssjef Bjørn Grønberg til HMT.

Mest kjent er de for sine leveranser til hoteller, men de har også sykehus og sykehushoteller blant sine kunder. På utstyrssiden er det flere fellesnevnere mellom de to sektorene, eksempelvis at det skal utstyr og wifi inn på flere rom.

Men det finnes forskjeller også. På et hotell brukes TV-systemet blant annet til å selge varer og tjenester, mens det på et sykehus kun brukes til informasjon og underholdning.

Philips er én av produsentene Hoist Group kjøper fra. De har utviklet TV-apparater som er spesielt tilpasset sykehus, blant annet kan både TV’en og fjernkontrollen desinfiseres.

TV-apparatene har touchskjerm, galvaniserte innganger og håndtak som gjør at pasienten lett kan trekke skjermen mot seg. Og det er ingen risiko for støt og at de skal påvirker medisinsk-teknisk utstyr i omgivelsene.

Pasienter ønsker å streame, surfe, jobbe og være på sosiale medier også når de er pasienter.

Egen plattform

Hoist Group fikk plattformen Fusion i hus etter oppkjøpet av Swisscom Hospitality i 2014, og har siden videreutviklet den. Med plattformen kan driftspersonell gjennom Fusion Dashboard styre interaktiv TV, wifi og dørlåser. Fra ett sentralt punkt kan man lett følge med på status for TV- og WiFi-anlegget på alle rom til enhver tid. Hvor mange enheter som er koblet på, hvilke typer enheter som brukes og hvilke kanaler som blir sett på.

Hoist Group yter support og kan fjernstyre systemene. Men de har også tilknyttet servicepersonell i alle landsdeler, for de har installasjoner fra Svalbard i nord til Lindesnes i sør.

– Sykehus og helseinstitusjoner er naturlig nok opptatt av driftssikkerheten. Det skal bare fungere, for de skal bruke sin tid på behandling, sier markedsansvarlig Cathrine Teilman.

Infrastruktur kan være flaskehals

Sykerom med skjerm som er spesialtilpasset for sykehus.

Med økende krav til båndbredde er det risiko for at IT-infrastrukturen på en del norske sykehus begynner å sakke akterut. Det hjelper ikke med en god fiberlinje inn til sykehuset hvis aksesspunktene og nettverket inne på sykehuset er for svakt. Båndbredden inne på sykehuset må i tillegg fordeles skikkelig. Å flikke på en svak infrastruktur kan bli dyrt i lengden. Ofte kan det i slike tilfeller være økonomisk gunstigere å bygge opp nettverksinfrastrukturen igjen ‘fra scratch’. Skal man få gode TV- og WiFi-løsninger for pasientene, må sykehusene sørge for å ha en tidsmessig infrastruktur.

Hoist tilbyr leasing som finansieringsalternativ, opptil seks år på Hoist Group sine løsninger. En betydelig del av kundene velger leasing, bekrefter Grønberg.

Pasientene forventer tjenester

Wifi er med tiden blitt viktigere for folk flest enn tradisjonell TV. Pasienter ønsker å streame, surfe, jobbe og være på sosiale medier også når de er pasienter. Samtidig som de har tilgang til de store norske kanalene.  Sykehus med for svakt trådløst nett kan få klager fra pasientene.

Lineær TV er på hell, men forsvinner ikke helt, grunnet rettighetsforhold og sport som helst skal sees direkte. Pasienter forventer nå i større grad å kunne strømme innhold og kunne bruke sine egne kanalpakker når de er innlagt. For institusjonene kan det også være en fordel om pasientene bruker egne kanalpakker og strømmetjenester, for da sparer de penger på kjøp av rettigheter. Spill og apper er også på full fart inn på TV’er.

Relativt nytt er det å vise treningsvideoer på tv på sykehus og rehabiliteringsinstitusjoner. Hoist Group har for tiden et treningssenter som samarbeidspartner, og en pilot pågår.

– Dette feltet vil trolig komme, men markedet må nok modnes en stund til først, avslutter Bjørn Grønberg.

Artikkelen er hentet fra HMT nr 6/2017


Fagtidsskriftet HMT kommer ut seks ganger årlig og tar for seg stoffområdene helse, helsepolitikk, sykehusdrift, medisinsk teknikk, ledelse og økonomi. HMT retter seg spesielt mot sykehusene og institusjonstjenesten og tar opp aktuelle spørsmål.

Se hva vi skriver om her

Bestill abonnement

Last ned enkeltsider eller hele bladet