Cxense Display

PROSPERO Ny internasjonal database for protokoller

Databasen er for registrering av protokoller (prosjektplaner) for systematiske oversikter innenfor helse- og sosialfeltet, og forskere fra hele verden kan registrere sine prosjekter. Tilgangen til PROSPERO er gratis og åpen for alle.
– Vi støtter utviklingen av PROSPERO fordi det er viktig å etablere mekanismer som kan garantere integritet og opprettholde kvalitetsstandarder, sa professor Dame Sally Davies, Director General ved Department of Health (det britiske helsedepartementet) ved åpningen.
Kunnskapssenteret først 
– PROSPERO er et viktig skritt for kvalitetsforbedring når det gjelder systematiske oversikter av forskningslitteratur. Forhåndsregistrering av protokoller er viktig på dette området akkurat som det er det for klinisk forskning, sier seksjonsleder Atle Fretheim ved Kunnskapssenteret. Han leder det første prosjektet som ble registrert i PROSPERO.
– Vår protokoll beskriver arbeidet vi har påbegynt med å innhente og vurdere sammenliknende studier av forskjellige typer blodtrykksmedisiner. Vi vil benyttestate-of-the-art?-metoder innen statistikk for å komme fram til et riktigst mulig anslag for forskjeller mellom aktuelle medikamentgrupper, sier Fretheim, og avslutter: – Vi er strålende fornøyde med å være først, men det viktigste er at PROSPERO brukes aktivt av forskere som arbeider med systematiske oversikter.