Cxense Display

Sint E. Coli-variant

Vi vet at dette er en sint utgave av E. coli-bakterier fordi mange syke har fått nyresvikt. I Tyskland kjenner vi til at det er over 500 tilfeller av komplikasjonen HUS, som er en alvorlig tilstand med nyresvikt og blodforandringer, sier seniorrådgiver Line Vold ved avdeling for infeksjonsovervåking i Folkehelseinstituttet til NTB.
Kinesiske forskere advarte torsdag om at E. coli-bakteriene tilhører en ny stamme som er svært smittsom og farlig. Bakterievarianten gir kraftig diaré, men kan også forårsake blødende tykktarmsbetennelse og nyresvikt.
Det er en alvorlig tilstand, men de aller fleste blir friske, beroliger Vold.
Hygiene og smitteråd
Så langt er 18 personer døde etter utbruddet i Tyskland, 17 av dem i Tyskland og én i Sverige. Flere enn 2.000 mennesker er smittet av den nye E. coli-bakterien. Og mens jakten på smittekilden fortsetter, ber norske helsemyndigheter nordmenn som skal ut og reise om å følge med på smitteråd i det landet man besøker.
Først og fremst dreier det seg om Tyskland. Her rådes man til ikke å spise agurk, tomat og salater, sier Line Vold.
Er man først blitt sjuk, er det tydeligste symptomet på mulig smitte blodig diaré i løpet av de to første ukene etter at man har vært i Tyskland.
Vi oppfordrer folk som har vært i Tyskland, og som blir syke, om å ha en lav terskel for å oppsøke lege, sier Vold.
I 2010 ble det registrert 51 tilfeller av såkalt EHEC-infeksjon i Norge, 108 under utbruddet året før. Normalen ligger et sted mellom 30 og 50 tilfeller i året.