Cxense Display

Svineinfluensa og hjertesvikt

Det er første gang at man med sikkerhet kan si at et tilfelle av svineinfluensa har ført til betennelse i hjertemuskulaturen. Det kan føre til akutt hjertestans. Hendelsen er beskrevet i det ledende medisinske tidsskriftet European Heart Journal.

EKG viste uregelmessig hjerterytme

Det er dr. Thomas Weiss ved Hjertemedisinsk avdeling, Oslo universitetssykehus, som var ansvarlig lege da en 19 år gammel, tidligere frisk pasient ble sendt til sykehuset med akutte brystsmerter.

EKG, som ble sendt fra ambulansen på vei til sykehuset, viste uregelmessig hjerterytme. Pasienten ble undersøkt med gjennomlysning av blodårene, såkalt angiografi, ultralyd av hjertet og til sist ble det tatt en MR (magnet tomografi). Denne viste alvorlig betennelse av hjertemuskelen. Under oppholdet fikk pasienten en episode med utstabil hjerterytme med fare for hjertestans. Pasienten ble satt under kontinuerlig overvåkning. Hjertet begynte å slå normalt igjen etter kort tid.

Ingen spesielle symptomer på svineinfluensa

Pasienten hadde før han kom på sykehuset hodepine og tørrhoste, men ingen feber eller andre symptomer på svineinfluensa. Det ble imidlertid tatt prøver etter innleggelsen som viste at han var smittet av svineinfluensa. Pasienten ble behandlet med betennelseshemmende medikamenter, smertestillende og Tamiflu for å redusere effekten av svineinfluensa.

Etter syv dager var pasienten helt frisk og kunne reise hjem igjen.