Cxense Display

Antioksidantenes virkning kan være overdrevet

En rekke forskningsresultater om antioksidanter ble lagt fram på en miljø- og helsekonferanse i Oslo denne uka. Men foreløpig har ikke forskningen kunnet vise at ekstra tilskudd av antioksidanter i kostholdet har spesielle helsebringende virkninger.
Antioksidanter har i alle fall vært hausset opp. Under mange sykdomsprosesser foregår det oksidasjon og dannelse av skadelige oksygenforbindelser. Derfor er det ikke så rart at man for noen år siden trodde at ekstra tilførsel av antioksidanter kunne ha fantastiske egenskaper, sier assisterende direktør Jan Alexander ved Folkehelseinstituttet.
Det selges kosttilskudd med antioksidantekstrakter av ulike slag i tillegg til at en rekke produkter tilsettes frukt- og grønnsaksekstrakter slik at de får ekstra innhold av antioksidanter. Men har slike produkter noen effekt?
Å spise hele frukter og grønnsaker er nok bedre enn å spise ekstrakter, sier Alexander.
På konferansen om miljø og helse ble det blant annet lagt fram forskning som viser at for høyt tilskudd av antioksidanter kan gjøre at kroppens egen evne til å vedlikeholde celler og vev kanskje blir dårligere.
(NTB)