Arkitektpris for ”pasienten først”

Det nye Karolinska Solna-sykehuset, designet av White Tengbom Team, har vunnet kategorien Future Healthcare Design i den prestisjetunge European Healthcare Design Awards 2017.

Planlegging og design er basert på pasientens sikkerhet, integritet og komfort. (Illustrasjon: White Tengbom Team)

Ledemottoet «pasientens først» har vært styringsparameter for Nya Karolinska Solna-prosjektet.

Skal fungere i 100 år

Planlegging og design er basert på pasientens sikkerhet, integritet og komfort. Sykehuset bygges for å fungere i opptil hundre år, og White Tengbom Team har derfor planlagt byggkomplekset som generelt, fleksibelt og av høy kvalitet. Det er et av Europas største og mest avanserte byggeprosjekter, Sveriges mest komplekse BIM-prosjekt, det første sykehuset som skal være miljøsertifisert i henhold til svenske og internasjonale standarder, også hjertet i et helt nytt distrikt som utvikler seg rundt bysykehuset mellom Stockholm og Solna.

Prisen er tildelt av Architects for Health og SALUS Global Knowledge Exchange, og tar sikte på å markere «et fremtidig helseprosjekt som kan demonstrere potensialet for fremragende resultater i masterplanlegging, plassering, velvære og bærekraft i samsvar med de strategiske kravene til helsepersonell til å transformere tjenester innenfor det bredere fellesskapet, regionale eller nasjonale helsevesenet”. «Prisen deles ut i ti kategorier med nominasjoner fra hele verden.

Prosjektspesifikt selskap

White Tengbom Team ble dannet i 2010 for å møte de arkitektoniske utfordringene for Nya Karolinska Solna-prosjektet. Det er et prosjektspesifikt selskap, hvor to av Sveriges største arkitektmiljøer, Tengbom og White, jobber sammen for å designe sykehuset.

(Kilde: Press Engbom)