Blodprøve kan varsle om hjertesykdom

Illustrasjonsfoto: yayimages.com

Nye studier viser nå at leger kan forutsi hvem som har høyere risiko for å utvikle hjertesykdommer.

Forskere ved UiO og Ahus har tatt utgangspunkt i blodprøver fra flere HUNT-studier (Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag). Her fant de at pasienter som utviklet hjertesykdom hadde høye nivåer av proteinet troponin i blodet mange år før de fikk symptomer, sammenlignet med andre som holdt seg friske. Det skriver forskning.no.

Troponin ser ut til å være en fellesnevner for ulike risikofaktorer for hjertesykdom, som høyt blodtrykk, høyt kolesterol og andre kjente risikofaktorer.

– Det er et protein som sannsynligvis skilles ut ved hjertesvikt av lav grad. Men vi vet ikke hvorfor personer som får hjertesykdom har høyere nivå enn andre allerede mange år før sykdommen merkes, sier forsker Magnus Nakrem Lyngbakken ved Universitetet i Oslo (UiO) og Ahus til forskning.no.

Les mer om saken på forskning.no


Fagtidsskriftet HMT kommer ut seks ganger årlig og tar for seg stoffområdene helse, helsepolitikk, sykehusdrift, medisinsk teknikk, ledelse og økonomi. HMT retter seg spesielt mot sykehusene og institusjonstjenesten og tar opp aktuelle spørsmål.

Se hva vi skriver om her

Bestill abonnement

Last ned enkeltsider eller hele bladet