Britiske sykehus tilbake til normalen

Det britiske helsevesenet er i all hovedsak tilbake til normalen etter dataangrepet som begynte fredag. Over 120 land er blitt rammet, ifølge analytiker. 

Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Totalt 48 av Storbritannias 248 offentlige helseforetak, som driver landets sykehus, ble rammet av dataangrepet, opplyste innenriksminister Amber Rudd lørdag.

Lørdag kveld var det kun seks av de rammede foretakene som fortsatt hadde problemer med datasystemene sine. Men ingen av akuttmottakene i Storbritannia har nå problemer, ifølge Rudd.

Angrepet som begynte fredag kveld, førte til at tusenvis av pasienter fikk behandlingen utsatt. Britiske sykehus måtte avvise pasienter, omdirigere ambulanser og ta i bruk penn og papir.

’WannaCry’

Ifølge analytikeren Bogdan Botezatu i Bitdefender er over 170.000 datamaskiner i 120 land rammet av viruset, som går under navnet WannaCry. Viruset betegnes som såkalt utpressingsskadevare. Det holder maskinen eller filer som «gissel» og krever løsepenger for at datamaskinens eier igjen skal få tilgang.

Hvem som står bak angrepet, er ikke kjent. Men ifølge Botezatu i Bitdefender har personen eller personene bak så langt tjent om lag 200.000 norske kroner på angrepet.

I tillegg til det britiske helsevesenet er den spanske teleoperatøren Telefonica, den franske bilprodusenten Renault og Deutsche Bahn (DB) blant de rammede. Også Russlands innenriksdepartement ble angrepet, samt det USA-baserte transportfirmaet FedEx.

Uten sidestykke

EUs byrå for politisamarbeid, Europol, sier at dataangrepet er uten sidestykke. (©NTB)