Danmark tar i bruk mer effektiv hpv-vaksine

Vaksinen som tilbys norske jenter beskytter mot to typer hpv. Danske jenter får nå beskyttelse mot ni typer.

(Illustrasjonsfoto: yayimages.com)

Norske jenter vaksineres mot hpv type 16 og 18, som er spesielt hissige. Disse står bak om lag 70 prosent av all livmorhalskreft.

Men det er utviklet en vaksine som beskytter mot flere typer kreftfremkallende hpv. Denne beskytter mot 16 og 18 i tillegg til fem andre hpv-typer som kan gi kreft. I tillegg gir den beskyttelse mot 6 og 11, som kan gi kjønnsvorter. Danske jenter vil få tilbudet i løpet av høsten, skriver sykepleien.no.

Overlege Sveinung Wergeland Sørbye ved Universitetssykehuset Nord-Norge sier til nettstedet at den nye vaksinen har en bredere dekning både mot livmorhalskreft og forstadier til slik kreft.

– Hvert år må 4 000 kvinner opereres for forstadier til livmorhalskreft, og bare halvparten av disse forstadiene dekkes av den gamle vaksinen. Den nye vaksinen kan forebygge 80 prosent av forstadiene og 90 prosent av kreften, sier han til sykepleien.no.

Les mer om saken på sykepleien.no


Fagtidsskriftet HMT kommer ut seks ganger årlig og tar for seg stoffområdene helse, helsepolitikk, sykehusdrift, medisinsk teknikk, ledelse og økonomi. HMT retter seg spesielt mot sykehusene og institusjonstjenesten og tar opp aktuelle spørsmål.

Se hva vi skriver om her

Bestill abonnement

Last ned enkeltsider eller hele bladet