Dobbelt så mange influensadødsfall i fjor

Til tross for at flere vaksinerte seg, døde omlag 1700 personer i Norge som følge av influensa i fjor. Det er nesten dobbelt så mange som i en gjennomsnittssesong.

Stadig flere tar influensavaksinen, men det fortsatt langt igjen til målet om at 75 prosent av risikogruppene tar vaksinen. (Illustrasjonsfoto: yayimages.com)

Det viser tall fra Folkehelseinstitutttet.

– Det at så mange døde i fjor viser hvor viktig det er at personer i risikogruppene vaksinerer seg, sier seniorrådgiver Ragnhild Tønnessen ved Folkehelseinstituttet.

Utbrudd som rammet eldre hardt

Omtrent 1,5 millioner mennesker i Norge har økt risiko for alvorlige komplikasjoner eller død som følge av influensasykdom. Risikogruppene omfatter alle som er 65 år eller eldre, samt personer med enkelte kroniske sykdommer. De fleste sykehusinnleggelsene og dødsfallene forrige sesong var blant personer over 65 år, skriver Folkehelseinstituttet.

Tall fra overvåkingssystemet Sykdomspulsen viser at det forrige sesong var en stor økning i antall eldre over 65 år som oppsøkte lege og fikk påvist influensa. Det ble også anslått at rundt 6 000 trengte sykehusbehandling, og flertallet av disse var over 65 år.

– Utbruddet rammet de eldre spesielt hardt. Det ser vi på overvåkingstallene fra alle våre systemer, sier Tønnessen.

Flere vaksinerer seg

En spørreundersøkelse utført av Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at også flere i risikogruppene valgte å ta vaksine i fjor: 28 prosent av personer i risikogruppen tok vaksine sesongen 2016/2017, mot 23 prosent sesongen før. Og det er særlig de eldre som har tatt oppfordringen om vaksine. : Samlet sett oppgir 38 prosent av dem over 65 år at de tok vaksine sist vinter.

– Det er fremdeles langt igjen før vi i Norge når målet om at 75 prosent av risikogruppene tar vaksinen, men vi er på rett vei. For andre år på rad ser vi en økning i antall vaksinerte. Det er veldig gledelig. Den årlige influensavaksinen er den viktigste måten å forebygge sykdommen på, sier Tønnessen.

Les mer om saken på nettsidene til Folkehelseinstituttet


Fagtidsskriftet HMT kommer ut seks ganger årlig og tar for seg stoffområdene helse, helsepolitikk, sykehusdrift, medisinsk teknikk, ledelse og økonomi. HMT retter seg spesielt mot sykehusene og institusjonstjenesten og tar opp aktuelle spørsmål.

Se hva vi skriver om her

Bestill abonnement

Last ned enkeltsider eller hele bladet