Friskt barn med DNA fra tre personer

En ny teknikk gjør det mulig å stanse enkelte arvelige sykdommer ved å anvende DNA fra tre forskjellige personer.

ohn Zhang har vært sentral i i utviklingen av metoden som resulterte i en rask og frisk gutt. (Foto: New Hope Fertility Centre)

 

En helt ny metode er for første gang tatt i bruk, som har skapt et barn med DNA fra tre forskjellige mennesker.

Både begeistring og bekymring

Metoden vekker begeistring blant forskere, men også bekymring. Thomas G. Jensen, som er instituttleder for Institut på Biomedicin på Aarhus Universitet, mener at vi går for hurtig fram.

– En ting er at gjøre det i dyreforsøk. Hvis der er noe som går galt der, så kan man stoppe forsøket. Men her er det irreversibelt. Man kan ikke gå tilbake i utviklingen, når man har brugt teknikken på mennesker, siger han til Ritzau.

Brukte donoregg

Det var mediet New Scientist, der tirsdag i forrige uke kunne avsløre at det for fem måneder siden var lyktes å bringe en sunn gutt til live i Mexico med den nye teknikken.

Det var et amerikansk forsker- og legeteam som stod for behandlingen, som er ulovlig i USA. Det ble gjort fordi barnets mor er bærer av en arvelig sykdom som har kostet hennes to andre barn livet.

Legene tok kjernen ut av fem av moderens egg og satte inn de kjernene i donoregg, der dermed hadde det meste av sitt DNA fra moren, men ikke de syke gener. Eggene ble så befruktet med farens sæd. Fire av de befruktede eggene ble det ikke noe av, men det femte ble altså til en rask gutt.

Ny og banebrytende teknikk

BBC skrev i 2014 at det er mellom 30 og 50 mennesker i verden som i prinsippet har tre foreldre.

Men teknikken er ny og kan bli banebrytende, mener en rekke forskere. Metoden er hittil kun lovlig i Storbritannia.

(Kilde: nyheder.tv2-dk)

 

J