Cxense Display

Håper på gjennombrudd i diabetesforskningen

Vi er virkelig oppstemt av dette, for det finnes ingen helbredelse for diabetes type 1, sier forskeren Shane Grey ved Garvan Institute, et medisinsk forskningsinstitutt i den australske millionbyen Sydney.
Den eneste behandlingen vi har, er daglige insulindoser, og det regulerer ikke blodsukkeret på en måte som kan sammenlignes med hva kroppen selv gjør, sier Grey til avisen The Sydney Morning Herald.
De fleste diabetikere har et blodsukkernivå som vanligvis er for høyt eller for lavt, og som over en periode av livet kan ødelegge vitale organer.
Insulin

Uten daglige insulininntak kan diabetikere med type 1-sykdommen gå i et potensielt dødelig koma på grunn av for høyt blodsukker.

Kraftige fall i blodsukkeret, som kan skyldes for mye insulin, og som skjer på kort tid og er mer vanlig, kan i verste fall gi bevisstløshet og varige skader eller føre til døden.
Blokkerer

Grey og andre forskere ved instituttet i Sydney har funnet et preparat som kan blokkere cellene i kroppen som utløser diabetes av type 1.
Diabetes type 1 er en såkalt autoimmun sykdom, og preparatet er allerede testet på mennesker med andre typer autoimmune sykdommer.
Preparatet er også testet på mus med anlegg for diabetes av type 1.

Alle immune celler snakker med hverandre ved hjelp av forskjellige hormoner. Vi har funnet denne medisinen som er en hemmer for et av disse hormonene. Vi har truffet nervesenteret for den framvoksende, kliniske sykdommen.
100 prosent

Medisinen har hatt 100 prosent suksess i forsøkene som er gjort med mus.

Det høres for godt ut til å være sant, sier Grey.
Alle har fått livsvarig, 100 prosent beskyttelse.
I forsøkene ga forskerne det nye preparatet i seks uker til mus med 70?90 prosent risiko for å utvikle diabetes type 1.
Grey ser for seg muligheten til å vaksinere folk som er disponert for å utvikle sykdommen, for eksempel personer med foreldre, besteforeldre eller søsken som har diabetes type 1.

Fire ukers behandling vil kunne gi varig beskyttelse mot sykdommen.

Selv om det bare utsetter sykdomsutbruddet i ti år, er det et strålende resultat, sier han.
To år

Men før den nye medisinen og behandlingen kan tas i bruk, vil det trolig gå minst to år med nye forsøk og prøver.
Australias diabetesforening Diabetes Australia hilser forskningsresultatene velkommen.

Et spennende skritt i diabetesforskningen som kan føre til stopp i diabetes type 1, sier talsmann Neville Howard.