Ny ultralydvæske kan gi nevrokirurger verdifull hjelp

Hjernesvulstoperasjoner kan bli enklere.

Den nye ultralydvæska vil trolig føre til at kirurgene lettere oppdager svulstvev, og dermed få bort mer av dette enn i dag når hjernesvulster skal fjernes. (Illustrasjon: colourbox.com)

Det skriver SINTEF på sine nettsider.

Når svulster i hjernen skal påvises og fjernes, bruker kirurgene i dag en saltvannsløsning for å kunne se svulstvevet bedre.

– Som regel er det veldig høy kvalitet på bildene i starten av inngrepet, men selve operasjonen gjør at det blir mer støy i bildene underveis. Denne støyen gjør det vanskeligere for kirurgen å se hvor det er gjenværende svulstvev som bør fjernes, forteller SINTEF-forsker Tormod Selbekk.

For å finne en løsning på dette problemet, har Selbekk i flere år jobbet med et forskerteam ved Nasjonal kompetansetjeneste for ultralyd og bildeveiledet behandling. Og nå har forskerne fått frem en væske som reduserer støyen i ultralydbildene betydelig sammenliknet med saltvannsoppløsningen som blir brukt i dag, skriver SINTEF.

Les mer på sintef.no


Fagtidsskriftet HMT kommer ut seks ganger årlig og tar for seg stoffområdene helse, helsepolitikk, sykehusdrift, medisinsk teknikk, ledelse og økonomi. HMT retter seg spesielt mot sykehusene og institusjonstjenesten og tar opp aktuelle spørsmål.

Se hva vi skriver om her

Bestill abonnement

Last ned enkeltsider eller hele bladet

 

Lagre