Intens jakt på farlig bakterie

Selv om smitten er påvist i spanske agurker, er det fortsatt mistanke om at også danske og nederlandske agurker kan være kilde til noen av tilfellene

Utbruddet er spesielt alvorlig i Nord-Tyskland, der rundt 300 personer er bekreftet smittet av den farlige tarmbakterien.
Blant de ti dødsofrene er ni kvinner. Lørdag ble det meldt om fire døde kvinner i delstaten Schleswig-Holstein og Hamburg. Tre av dem var i åttiårene, mens den siste var i trettiårene.
Sykehusene i Hamburg jobber nå på spreng for å ta seg av flere hundre pasienter som fryktes å være smittet, og flere blir sendt videre til sykehus andre steder.
Agurker
Tyske myndigheter sa søndag at de gjør alt de kan for å finne smittekilden. Mistanken rettet seg først mot spanske agurker, og fredag fastslo EU-kommisjonen at økologiske agurker fra Sør-Spania er bekreftet som en av smittekildene.
Men myndighetene fortsetter også å undersøke nederlandske og danske agurker.
Mattilsynet har ikke mottatt informasjon fra norske importører som tyder på at agurkene som mistenkes å være smittekilden, er på markedet her i landet.
Vi har så langt ingen grunn til å tro noe annet enn at det er trygt å spise de agurkene som selges i norske butikker, sier rådgiver Torunn Stalheim i tilsynets seksjon for planter og vegetabilsk mat til NTB.
Det er heller ikke kommet inn meldinger til Folkehelseinstituttet om smittetilfeller i Norge som kan knyttes til det tyske utbruddet.
I Tyskland blir folk advart mot å spise agurker, tomater og salat, og noen av produktene er blitt fjernet fra butikkhyllene.
(NTB)