’Klart mål om færre komplikasjoner’

Tonsilleregisteret er det første nasjonale kvalitetsregisteret som opprettes innenfor øre, nese, hals-faget. Det nasjonale registeret driftes ved St. Olav, og planen er at innen to år vil informasjon fra 80 prosent av alle halsmandeloperasjoner som gjøres i Norge bli registrert. 

Faglig leder Vegard Bugten og registerkoordinator Siri Wennberg har som mål at 80 prosent av alle tonsilleinngrep i Norge er på plass i registeret innen to år. (Foto: Frode Nikolaisen/St. Olavs Hospital)

– Målet med et slikt register er færre komplikasjoner. Da snakker vi om færre blødninger, mindre smerte og færre infeksjoner, sier faglig leder Vegard Bugten ved det nyopprettede Tonsilleregisteret.

Rammer mange

Kirurgisk behandling for sykdom og plager relatert til svelgtonsiller (mandler) er en av de vanligste prosedyrene på barn og unge voksne i Norge. Det gjennomføres rundt 10 000 operasjoner med fjerning av mandler ved offentlige sykehus eller hos private behandlere med offentlig refusjon.

– Dette er en tilstand som rammer mange. Kandidater for å fjerne deler av eller hele mandelen kan for eksempel ha halsbetennelse tre til fire ganger i året flere år på rad, eller de kan ha så store mandler at de får pusteproblemer eller at det blir vanskelig å svelge, sier Bugten.

Opprettelsen av tonsilleregisteret har vært på trappene siden 2014. Da bestemte lederne ved landets ØNH-klinikker at det nasjonale registeret skulle komme. I starten av 2016 kom godkjennelsen fra datatilsynet, og på slutten av sommeren i fjor kom godkjenningen fra Helse- og omsorgsdepartementet.

Styrker St. Olavs posisjon

Mette Bratt: – Tonsilleregisteret er viktig på nasjonalt nivå. (Foto: Frode Nikolaisen/St. Olavs Hospital)

– Tonsilleregisteret er viktig på nasjonalt nivå fordi det styrker ØNH-fagets rolle blant øvrige medisinske profesjoner. Det viser at vi ønsker å bedre behandlingen, minimere komplikasjonene og jobbe for lik håndtering av pasientgruppen over hele landet, sier klinikksjef ved Klinikk for øre-nese-hals, kjevekirurgi og øyesykdommer, Mette Bratt.

(Kilde: St. Olavs Hospital/Nytt)