Cxense Display

Måler blodsukkeret med vibrator

Snart kan diabetikere måle blodsukkeret uten å stikke seg i fingeren. Løsningen kan være en mikrovibrator utviklet av en norsk oppfinner.

Bjarte Ellingsen, oppfinnerens sønn, prøver en prototyp av mikrovibratoren som måler blodsukkeret på armen. (Foto: Olav Ellingsen)

Bjarte Ellingsen, oppfinnerens sønn, prøver en prototyp av mikrovibratoren som måler blodsukkeret på armen. (Foto: Olav Ellingsen)

Flere har gjort forsøk på å utvikle en sensor som på forskjellige vis måler blodsukkernivået hele tiden. Så langt har ingen lykkes med å komme opp med noe som er tilfredsstillende for klodens rundt 400 millioner diabetikere.

Inspirert av oljeindustrien

En ny oppfinnelse kan endre dette, melder forskning.no. Oppfinneren og ingeniøren Olav Ellingsen fra Rogaland har i mange år utviklet og patentert mange ideer og produkter for så vel olje- og gassindustrien som landbruket. Da sønnen fikk diabetes, tenkte han at han kanskje kunne utnytte de beste prinsippene fra strømningsmålingene som er utviklet for olje- og gasstransport.

To patenter

Nå sitter han på to patenter og en tidlig versjon av en glukoseindikator – en slags mikrovibrator som har fungert etter forventningene i de tidlige testene. Når den er ferdig utviklet, skal den sitte på et diskré og komfortabelt sted på kroppen, for eksempel på overarmen eller bak øret.

Ellingsen forteller at den i prinsippet er en mikrovibrator. – Den fungerer på en veldig spesiell måte, men jeg kan ikke røpe mer nå på grunn av patentprosessen. Det jeg kan si, er at den måler forandringer i fysiologiske verdier i kroppsvæskene som skyldes blodsukkeret.

Gir alarm

Glukoseindikatoren vil kommunisere med en bærbar enhet, for eksempel en smarttelefon. Der vil en app registrere og logge blodsukkernivået kontinuerlig, gi alarm om nivået nærmer seg en kritisk grense og gi anbefalt verdi på insulininjisering. I en senere versjon ser Ellingsen for seg at den også skal kunne kommunisere med en insulinpumpe, som enkelte diabetikere i dag bærer på kroppen.

Må gjøre elektronikken mindre

– Vi har kjørt noen løfterike tester og fått verifisert at prinsippene er riktige og at teknologien fungerer, sier Ellingsen som har fått støtte fra Forskningsrådet til utviklingsarbeidet.

Nå er gruppen som jobber med dette i ferd med å bygge en stasjonær enhet for å finjustere teknologien. Neste steg blir å lage en bærbar og trådløs sensor og å gjøre elektronikken mindre – nærmere bestemt å miniatyrisere.

Oppfinner Olav Ellingsen har søkt patent på en ny måte å måle blodsukker for diabetikere. (Foto: Privat)

Oppfinner Olav Ellingsen har søkt patent på en ny måte å måle blodsukker for diabetikere. (Foto: Privat)

Samarbeid med Shortlink

Ellingsen har etablert firmaet MecSense AS og skal nå samarbeide med det svenske Mittuniversitetet i Sundsvall, Kungliga Tekniska Høgskolan (KTH) i Stockholm, den danske bedriften Noliac som produserer piezoelektronikk og det svenske elektronikkutviklingsselskapet ShortLink.

– Spesielt Shortlink har vært viktige. De er eksperter på radiokommunikasjon, miniatyrisering og å produsere energieffektiv mikroelektronikk, og de er ansvarlig for å produsere prototypene, sier Ellingsen.

(Kilde: forskning.no)

 

 

 

 

Lagre

Lagre