Mebi med to rammeavtaler for C-buer

C-buene brukes i operasjonsstuene for å få levende røntgenbilder så man ser hvor man borer i skjelettet, setter inn skruer, monterer plater og andre ortopediske implantater.

Mebi er Norges ledende leverandør av mobile gjennomlysningsapparater også kalt C-buer med over 140 systemer i bruk. Nylig inngikk Mebi rammeavtaler med både Helse Sør-Øst og Helse Vest.

Geir Morten Hagen er salgssjef hos Mebi for C-buer.

Geir Morten Hagen er Mebis salgssjef for C-buer og utdyper overfor HMT:

– Det er to forskjellige kontrakter. Den ene for Helse Sør-Øst er delt i tre produktsegmenter: kompakt, allround og avansert. Hvis vi drar en parallell til bilbransjen kan kategoriene sammenlignes med kompaktbil, stasjonsvogn og varebil. Rammeavtalen er eksklusiv, det betyr at helseforetakene i regionen kun kan velge mellom disse tre produktsegmentene fra Ziehm Imaging i en toårsperiode.

Mobile gjennomlysingsapparater

C-buene brukes i operasjonsstuene for å få levende røntgenbilder så man ser hvor man borer i skjelettet, setter inn skruer, monterer plater og andre ortopediske implantater. De brukes i urologiske prosedyrer hvor en urolog går inn i urinveissystemet med kateter og fjerner eksempelvis nyresteiner. Den brukes av kardiolog for å implantere pacemakere og hjertestartere. Og gastromedisin hvor man går inn med et koloskop i endetarm og tykktarm og fjerner polypper, eller med et gastroskop gjennom spiserøret og ned i magesekken.

Lavere kostnader til opplæring

– Det unike med våre C-buer er at vi har produkter i tre ulike produktsegmenter hvor alle produktene har det samme intuitive betjeningspanelet med norsk tekst og identisk mekanisk betjening. Det betyr at man kan kombinere flere ulike produkter i samme avdeling uten at man trenger spesiell opplæring på den enkelte C-bue. Forskrift om håndtering av medisinsk utstyr og Strålevernforskriften gir strenge føringer for opplæring av personalet og opplæringen utgjør faktisk en stor del av levetidskostnaden til utstyret. Med produktene til Ziehm kan man gjennomføre årlig utstyrsutsjekk på samtlige tre kategorier C-buer med én enkelt leksjon på under en time. Dette medfører store besparelser for avdelinger som kombinerer Ziehm C-buer av flere kategorier sammenlignet med avdelinger som benytter C-buer fra ulike leverandører. Ziehm Imaging er eneste produsent som kan levere C-buer i alle tre kategorier med identisk betjeningspanel og mekanisk design.

– Våre mobile C-buer har også vannavkjølt generator, dette åpner for tilnærmet ubegrenset gjennomlysningstid, ideelt for krevende prosedyrer innen kardiologi, intervensjonsradiologi og karkirurgi. C-buene er også tilgjengelig med motoriserte bevegelser med joystickstyring slik man kjenner fra fastmonterte røntgenlaboratorier forklarer Geir Morten Hagen, som er knyttet til Mebis kontor i Stjørdal like nord for Trondheim Lufthavn Værnes. Mebis hovedkontor ligger på Lierstranda rett utenfor Drammen.

Ledende på innovasjon

Produktene kommer fra Ziehm Imaging.

– Hvor lenge har dere vært forhandler av Ziehm-produkter?

– Mer eller mindre helt siden Mebi ble stiftet i 1986, de siste 7 årene har vi økt satsningen på C-buer og har hatt et jevnt høyt salg, svarer Hagen.

Dette har resultert i at Mebi ble største leverandør av C-buer i Norge i fjor.

Ziehm Imaging, som ligger i Nürnberg, satser sterkt på innovasjon og utvikling av nye produkter for å ligge i front som innovatør innenfor sitt eneste satsningsområde, mobil gjennomlysning. Globalt er det en rekke konkurrenter og i Europa er de største konkurrentene «de tre store», Siemens Healthineers, Philips og GE Healthcare.

To hovedtrender

– Hva er trendene i dette segmentet – generasjonsforbedringer eller teknologiske revolusjoner som blir milepæler?

– Det har egentlig vært to hovedtrender. I 1990 introduserte Ziehm Imaging den første C-buen med bildemonitor montert på selve C-buestativet – Ziehm Compact. Man kunne dermed bruke C-buen uten den tradisjonelle monitorvognen og sparte dermed plass på operasjonsstuen. Sykepleierne satte også pris på at det var kun ett stativ å flytte på, forteller Hagen.

For ti år siden begynte Ziehm som første produsent å ta i bruk ny digitale detektorer til å erstatte de gammeldagse bildeforsterkerørene. Digitale detektorer hadde til da bare vært å se på fastmontert røntgenutstyr.

– Ved starten av 2017 så vi en konvergens av de to trendene da Ziehm Imaging lanserte Ziehm Solo FD, verdens første C-bue med bildemonitor montert på C-buestativet og andre generasjons digital detektor basert på CMOS-teknologi (Complementary metal–oxide–semiconductor). CMOS-detektorene kjennetegnes ved at de har bedre bildekvalitet og lavere stråledose enn de gamle amorf silisium-detektorene (a-Si). Vi kommer nå til å se en utfasing av de gamle detektorene og en overgang til CMOS på det norske markedet, har man først blitt vant til bildekvaliteten fra CMOS vil man ikke tilbake til bildeforsterker eller a-Si, avslutter Geir Morten Hagen.

Fakta Mebi AS

  • Mebi AS er spesialist på medisinsk bildediagnostikk utstyr og Norges ledende leverandør av mobile C-buer med over 140 C-buer i bruk. Mebi er norsk distributør for blant andre Canon Medical Systems (tidligere Toshiba Medical Systems), Hologic og Carestream Health.
  • Sykehusene i Helse Sør-Øst og Helse Vest har nylig inngått rammeavtaler med Mebi om levering av mobile C-buer fra Ziehm Imaging.
  • Mebi tilbyr opplæring på alle C-buer med norsk applikasjonsspesialist, samt e-læringskurs. Mebi er en del av Tromp Medical-konsernet med kontorer i Norden og Benelux-landene.

Fakta Ziehm Imaging

  • Lokalisert i Nürnberg, Tyskland
  • Grunnlagt 1972
  • Har over 600 ansatte
  • Produserer mer enn 1200 C-buer pr. år
  • Ziehm C-buer til bruksområdene ortopedi, nevrokirurgi, urologi, kardiologi, gastromedisin, lungemedisin og intervensjon/karkirurgi, er de mest solgte C-buer i Norge de siste ti år. Alle kan leveres med 3 trådløse grensesnitt: trådløs fotbryter, trådløst nettverk (RIS/PACS) og trådløs link til slaveskjermer.
  • Ziehm har i over 35 år arbeidet nært sammen med universiteter og forskningsinstitusjoner.
  • Ziehms slagord er: ‘Dedicated to clinical innovation’.