”Misunnelig på Norge”

Etableringene av Sykehusinnkjøp HF vekker interesse i andre europeiske land. Denne uka var innkjøpsledere fra Europa samlet i Vadsø, gjennom EHPPA-samarbeidet.

For første gang holdt EHPPA-nettverket sitt møte i Norge. (Foto: Sykehusinnkjøp HF)

–  Jeg er egentlig ganske imponert over hvordan man har klart å samle innkjøp i én felles nasjonal organisasjon i Norge. Dette er noe flere land forsøker å få til. Et slikt nasjonalt selskap er en fantastisk plattform for å jobbe bedre med anskaffelser, sier Allison Brett, som er administrerende direktør i NHS Commercial Solutions i Storbritannia

Hun var en av deltagerne fra ni land da Sykehusinnkjøp HF torsdag og fredag var vertskap for et av to årlige møter i European Health Public Procurement Alliance (EHPPA). Formålet med møtet i Vadsø var å dele erfaringer og f å diskutere tettere samarbeid innen anskaffelser.

Ulike systemer

Og mange av de utenlandske deltagerne var interessert i erfaringene man i Norge har med etableringen av Sykehusinnkjøp. I Storbritannia har man valgt en helt annen modell, der det offentlige innkjøpsselskapet NHS Commercial Solutions må konkurrere med private selskap om oppdrag for sykehussektoren.

– Jeg er veldig misunnelig på det man nå har fått til i Norge. I Storbritannia kan vi sløse bort en hel del tid på å konkurrere med de private selskapene om oppdrag. Det skaper uforutsigbarhet og gjør det vanskelig å planlegge. Her har dere mye mer forpliktende avtaler med sykehusene, og det er det er svært viktig i arbeidet med anskaffelser, sier hun.

– Konkurranse skjerper oss kommersielt, men når det kommer til å bruke offentlige midler på helsevesen, er dette virkelig det riktige å gjøre, legger hun til.

Allison Brett fra NHS Commercial Solutions og Louis Potel fra RESAH. (Foto: Sykehusinnkjøp HF)

Første møte i Norge

Innkjøpsmiljøet hos Sykehusinnkjøp HF i Vadsø har over flere år vært en av drivkreftene i EHPPA-samarbeidet. Derfor synes divisjonsdirektør Harald I. Johnsen i divisjon nasjonale tjenester det er flott å endelig få invitert sine europeiske kolleger nordover.

(Kilde: Sykehusinnkjøp HF/sykehusinnkjop.no)