Netterapi ga raskere resultater

Terapi på nettet og mosjon kan kurere depresjon og stress raskere enn tradisjonell behandling i primærhelsetjenesten, viser en ny studie.

Netterapi anbefales. (Illustrasjonsfoto: psykologonline.nu)

– Helsevesenet må se etter nye former for behandling, anbefaler psykolog Catharina Strid i et intervju med Svenska Dagbladet.

En forskningsstudie ved Lunds Universitet viser at selvhjelp program via Internett eller trening kan være en bedre behandling enn mange klinikker tilbyr i psykiske lidelser som depresjon, angst og stress.

Internettbasert CBT

– Resultatene viser at internettbasert CBT og fysisk trening, i dette tilfellet ulike treningsøkter i helsestudio, , gir bedre helse raskere enn vanlig behandling i primærhelsetjenesten, sier psykolog Catharina Strid, som står bak avhandlingen. (CBT er en engelsk forkortelse for ’kognitiv atferdsterapi’.)

De nesten 900 deltakere i studien ble tilfeldig fordelt i tre grupper i tolv uker får behandling over nettverket, fysisk trening eller vanlig behandling på helsesenteret, som varierte fra samtaleterapi til medisiner avhengig av fylket. Pasienter i internettgruppen ble bedt om å svare på spørsmål om sine problemer før de fikk en avtale støttet selvhjelpsprogrammer med ulike trinn.

Tydelige resultater

Evalueringen viser at 60 prosent av pasientene som var i terapi over internettet eller fysisk trent, hadde forbedret psykologisk funksjon ved slutten av behandlingen sammenlignet med 35 prosent av pasientene i den standard behandling av det medisinske senteret viser evalueringen.

(Kilde: Svenska Dagbladet)