Cxense Display

Norske forskere tester metode for å hindre hjernedød

Rytmeforstyrrelser kan oppstå etter hjerteinfarkt eller på grunn av hjertesykdom. I Norge får 15 000 personer akutt hjerteinfarkt hvert år. Rikshospitalets forskere antar at 4 500 av disse dør årlig på grunn av rytmeforstyrrelser i hjertet, skriver Dagbladet.
Forskerne har derfor begynt å teste en metode som kan finne dødelige forstyrrelser i hjerterytmen.
Metoden kan brukes til å forutsi hvem som er i fare for å dø av rytmeforstyrrelser. Vi håper den vil redde liv, sier overlege og professor Thor Edvardsen ved kardiologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet.
Metoden tar utgangspunkt i en ultralydundersøkelse av hjertet. Forskerne bruker norskutviklet programvare for å analysere hvordan hver del av hjertet trekker seg sammen. Hvis sammentrekningen ikke skjer samtidig i hele hjertet, har pasienten økt risiko for rytmeforstyrrelser.
Metoden kan finne fram til de som virkelig trenger å få hjertestarter. Mange liv kan reddes ved å operere inn en hjertestarter som får orden på rytmen.
Metoden har blitt testet i Norge. Studien er nå utvidet til pasienter i Belgia og Danmark. De norske forskerne presenterer denne helgen metoden på USAs største hjertekongress i Chicago.
(NTB)