Ny ambulansejet skal styrke beredskapen i Norge

Den nye jeten er den første C680A Latitude som er innredet som ambulansefly. (Foto: BSAA/John Trygve Tollefsen)

I går landet det nye jetflyet som skal styrke beredskapen i den norske luftambulansetjenesten fra 1. juli, på Gardermoen. Flyet, en C680A Latitude, kommer rett fra fabrikk i USA og er det første i sitt slag som er innredet som ambulansefly.

Flyet skal drives og opereres av Babcock Scandinavian AirAmbulance på vegne av Luftambulansetjenesten HF og de fire regionale helseforetakene som eier tjenesten.

Daglig leder Marius Hansen i Babcock Scandinavian AirAmbulance, er glad for at flyet nå er på plass i Norge.

– Dette er et fantastisk fly som med sin fart, rekkevidde og kapasitet raskt kan bringe opp til fire behandlere og mye medisinskteknisk utstyr til alle kanter av landet, inkludert Svalbard, sier Marius Hansen i en pressemelding.

Ved siden av jeten skal Babcock Scandinavian AirAmbulance også drifte og operere ti nye Beech 250 propellfly. Disse flyene er en oppgradert versjon av flyene som brukes i tjenesten i dag, og det første av disse flyene er ventet til Norge i slutten av uken.

– Det er gledelig at det første nye flyet til luftambulansetjenesten nå har kommet til Norge i henhold til vår bestilling. Det er også betryggende at Babcock er i rute og forventer å ha alle de nye flyene på plass når de overtar kontrakten og skal levere den flyoperative delen av tjenesten vår 1. juli, sier administrerende direktør Øyvind Juell i Luftambulansetjenesten HF.

Før jetflyet settes inn i tjeneste skal det gjennom ulike tester for å få norsk godkjenning, og innredes med medisinskteknisk utstyr til pasientbehandling.


Fakta:
Besetning: minimum to piloter og en flysykepleier
Antall båreplasser: 2
Antall sitteplasser i kabin utenom båreplasser: 4
Maks flyhøyde: 45 000 fot (FL450)
Maks rekkevidde 5300 km
Hastighet: 850 km/t
Motorkraft: 2 x 2700 kg skyvekraft
Maks vekt 13970 kg


(Pressemelding)


Fagtidsskriftet HMT kommer ut seks ganger årlig og tar for seg stoffområdene helse, helsepolitikk, sykehusdrift, medisinsk teknikk, ledelse og økonomi. HMT retter seg spesielt mot sykehusene og institusjonstjenesten og tar opp aktuelle spørsmål.

Se hva vi skriver om her

Bestill abonnement

Last ned enkeltsider eller hele bladet