Ny test kan forutsi hvilken alder vi får Alzheimers sykdom

Ved å kombinere ulike typer genetiske data, har forskere utviklet en metode for å forutsi risikoen for å utvikle Alzheimer ved en viss alder.

Omlag 77 000 nordmenn har en form for demenssykdom. Alzheimers sykdom er den vanligste formen for demens. Sykdommen fører til skader og tap av hjerneceller, og utvikler seg som regel over mange år. (Illuratrsjonsfoto: yayimages.com)

Testen kan bidra til målrettet forebygging og behandling av sykdommen, skriver Institutt for klinisk medisin på sine nettsider.

Sammen med internasjonale kolleger har forskerne ved Norsk senter for forskning på mentale lidelser (NORMENT) slått sammen store genmaterialer og analysert genene fra mer enn 70.000 personer. Genmaterialet kom fra pasienter med Alzheimers sykdom og friske eldre kontrollpersoner til sammenligning. Ved å kombinere ulike typer genetiske data, har forskerne utviklet en metode for å forutsi risikoen for å utvikle Alzheimer ved en viss alder.

Det er  for øvrig fortsatt en vei å gå før helsepersonell kan ta i bruk et slikt verktøy. Testen må grundig evalueres, testes og forbedres før leger kan bruke den til å diagnostisere eller behandle sykdommen, skriver Institutt for klinisk medisin.

Ole A. Andreassen, professor ved NORMENT, UiO og OUS, påpeker at utviklingen av metoden også kan føre til raskere og mer effektiv utvikling av medikamenter og bedre studier av nye medikamenter:

– I første omgang er dette viktig for raskere utvikling av nye legemidler, men når vi har oppdaget en kur mot Alzheimers vil det være mulig å ta denne i bruk før man utvikler tegn på sykdommen, som hukommelsestap, sier han.

Les mer på nettsidene til Institutt for klinisk medisin


Fagtidsskriftet HMT kommer ut seks ganger årlig og tar for seg stoffområdene helse, helsepolitikk, sykehusdrift, medisinsk teknikk, ledelse og økonomi. HMT retter seg spesielt mot sykehusene og institusjonstjenesten og tar opp aktuelle spørsmål.

Se hva vi skriver om her

Bestill abonnement

Last ned enkeltsider eller hele bladet

 

Lagre