Nytt IKT-system for kreft-screening

Regjeringen bevilger over fem millioner kroner til et nytt IKT-system for kreft-screening i revidert nasjonal-budsjett. Regjerings-partiene mener det nye systemet kan redde liv.

Celleprøver ikke noe å grue seg for. Nå skal registereringen av prøvene bli enda bedre. (Illustrasjonsfoto: Kreftforeningen/GettyImages)

Snart blir det slutt på papirsystemet mellom laboratoriene og kreftregisteret.

Forbedrer registrering

For Høyre og Frp bevilger 5,2 millioner budsjettkroner til en ny løsning som skal forbedre registreringen av celleprøver i livmorhalsprogrammet.

– Nå skal vi bevilge nok midler til å få IKT-systemer til å følge livmorhalskreft-screening-programmet. Vi er blitt gjort kjent med at dét har vært altfor dårlig, sier Kari Kjønaas Kjøs, helsepolitisk talsperson i Høyre til TV2.

Lettere å oppdage

TV 2 har i en rekke saker satt fokus på problematikken rundt celleprøver, og registrering av disse. Helseminister Bent Høie lovte i mars at han ville bedre registreringen, og nå kommer pengene som sørger for at det blir mulig.

Med et nytt IKT-system vil det blir mulig for alle laboratorier å sjekke celleprøver tilbake i tid, og dermed ha bedre forutsetninger for å oppdage uregelmessigheter.

(Kilde: tv2.no)