Cxense Display

Nytt kamera gir nye muligheter for fortidligfødte

Overlege Hans Jørgen Henschien viser pensjonert øyelege og styremedlem i Dr. Jon S. Larsens stiftelse, Hans Petter Brinck, hvordan det nye kameraet fungerer. Foto: Sykehuset Vestfold

Overlege Hans Jørgen Henschien viser pensjonert øyelege og styremedlem i Dr. Jon S. Larsens stiftelse, Hans Petter Brinck, hvordan det nye kameraet fungerer. Foto: Sykehuset Vestfold

– Dette er stort, spesielt for alle nåværende og fremtidige svært fortidligfødte og deres familier, sier overlege Hans Jørgen Henschien.

– Netthinnesykdom hos svært fortidligfødte er den hyppigste årsaken til blindhet og svaksyn i denne aldersgruppen. Ved hjelp av kameraet kan vi diagnostisere og planlegge behandling som i stor grad kan forebygge alvorlig synssvekkelse hos de minste, forklarer han.

– I tillegg kan vi nå sende bilder til Oslo universitetssykehus for å få en vurdering fra dem. Det betyr at de nyfødte slipper en strabasiøs og for dem krevende reise inn til Oslo, gjerne i kuvøse. Det er også en stor fordel for foreldre som er i en sårbar situasjon å slippe dette.

– En litt tøff start

Det er mamma Maren Andersen glad for. Lille Johan August kom til verden i uke 27. Etter et opphold ved Oslo universitetssykehus, ligger han nå godt innpakket i en kuvøse ved nyfødtintensiv i Tønsberg.

– Jeg så jo at han var sliten etter reisen fra Oslo, så det er fint hvis man kan slippe en slik reise, sier Maren Andersen.

Johan August og familien må belage seg på å tilbringe tiden frem til termin ved SiV.

– Jeg er veldig takknemlig for å komme til en avdeling med så mye nytt utstyr. Han fikk en litt tøff start, men han er sterk og blir tatt godt vare på her, sier hun.

Nye forskningsmuligheter

I tillegg til fortidligfødte, vil digital bildedokumentasjon komme barn som utsettes for grov fysisk omsorgssvikt, til gode. Det blir også mulig å dokumentere og diagnostisere sjeldne sykdommer ved sammensatte lidelser hos barn.

– Dessuten ser vi forskningsmuligheter både innen øyefaget, nyfødtmedisinen og rehabilitering med dette kameraet, sier Henschien.

Det nye netthinnekameraet, Retcam, kan filme små snutter på to minutter, og er langt fra billig å anskaffe. Derfor søkte seksjonsoverlegene Rønnaug Solberg, Guro Andersen og Hans Jørgen Henschien om midler fra «Dr. Jon S. Larsens stiftelse til fremme av forskning innen øyefaget».

Søknaden ble innvilget, og dermed var det duket for feiring med kake og demonstrasjon av utstyret.

– Jeg må takke stiftelsen for den sjenerøse tildelingen som gjorde innkjøpet av kameraet mulig, og håper at flere sykehus og nyfødtintensivavdelinger etter hvert får samme mulighet, sa Hans Jørgen Henschien i sin takketale.