Økende bekymring etter IT-svikt

Pasientombudet i Oslo og Akershus og flere leger er bekymret etter IT-svikten i Helse Sør-Øst. Feilbehandling kan bli resultatet, mener overlege, skriver NRK.

Pasientombud Anne-Lise Kristensen: – Vi må behandle dette som om det er en klage fra en pasient.  (Foto: Pasientombudet)

Overlege Ståle Clementsen ved Akershus Universitetssykehus frykter at pasientene vil holde tilbake viktig informasjon etter NRKs avsløringer om IT-svikt i Helse Sør- Øst.

Usikkerheten alvorlig

– Pasientene gir oss svært fortrolig og personlig informasjon. Dette er basert på tillit og at vi holder denne informasjonen for oss selv, og at vi leger behandler den på en trygg måte. Det er svært alvorlig at det råder usikkerhet om dette nå, sier han til NRK.

Også Pasientombudet på banen

Pasientombudet i Oslo og Akershus er bekymret for pasientsikkerheten etter avsløringer av at IT-arbeidere blant annet fra Bulgaria har hatt rettigheter til å jobbe mot servere i landets største helseforetak.

– Vi må behandle dette som om det er en klage fra en pasient, sier pasientombudet i Oslo og Akershus Anne-Lise Kristensen.

– Da forventer vi at man skal være åpen, man skal være ærlig, man skal fortelle hva som har skjedd, hvorfor det har skjedd også skal man ikke minst fortelle hva har vi tenkt å gjøre for at det ikke skal skje igjen, fremhever pasientombudet.