Positivt resultat for insulinpumpe

En ny studie viser at andelen av barn med type 1 diabetes som har nedsatt følelse bl.a. i føttene, er færre hos dem som bruker en insulinpumpe.

Nedsatt følelse i føttene er vanlig hos personer med diabetes type 1. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

En studie fra Universitetet i Lund, som nylig ble presentert på American Diabetes Associations årlige konferanse i San Diego, har konkludert med at 19 prosent av de 73 undersøkte barn med type 1-diabetes viste tegn på nedsatt følelse i føttene, det som kalles subklinisk perifer diabetesneuropati. Det rapporterer selskapet Vibrosense Dynamics i en pressemelding.

Ett av studiens mer interessante funn var at hos barn med insulinpumpe var det færre som hadde sensoriske svekkelser, enn hos barn som bruker insulinsprøyter. Insulinpumpe er et hyppig etterspurt hjelpemiddel blant barn og foreldre, og det vekker stor interesse at en studie nå viser medisinsk nytte av behandlingen.

For å gjennomføre undersøkelsen, har forskerne brukt en ny metode – multifrekvensvibrametri – utviklet av Vibrosense Dynamics med base i Malmö.

Metoden kan sammenlignes med en hørselstest. Testpersonene setter fotsålen mot en tapp, som kan vibrere med syv ulike frekvenser og intensiteter. Når man oppfatter en vibrasjon, markerer man det med en svarknapp

(Kilde: medtechmagazine.se)