Radiografiens dag 8. november 2017

VIDEO: Den 8. november i år er det 122 år siden Wilhelm Conrad Røntgen i 1895 oppdaget røntgenstrålene som blant annet revolusjonerte medisinsk bildediagnostikk. Allerede året etter, i 1896 – ble de første røntgenbildene tatt i Norge.

Foto: Smallfilm AS

Radiografene og stråleterapeutene er de profesjonene i helsevesenet som i dag viderefører arven etter Røntgens oppdagelser. De er blant de første pasientene møter når de kommer til utredning. Bildene som radiografen og stråleterapeuter tar, er ofte avgjørende for det videre behandlingsforløpet og pasientenes prognose.

I anledning dagen lanserer Norsk Radiografforbund (NRF) filmen «Vi tar de livsviktige bildene», som viser en typisk situasjon der radiograf kartlegger skadeomfang ved hjelp av en CT skanner etter en ulykke. Det gikk heldigvis bra i filmen, i virkeligheten kan situasjonen og resultatet være helt annerledes når traumatiserte pasienter havner på radiografens undersøkelses bord:

Radiografene på sykehus, røntgeninstitutt og stråleterapiavdelinger over hele landet utfører undersøkelser som resulterer i diagnostiske bilder som bidrar til å redde pasienters liv – hver eneste dag.

I tillegg til filmlanseringen markeres dagen på røntgenavdelinger og institutter over hele landet med fagdager og informasjonsstands på venterom og i vestibyler.

Internasjonalt markeres også 8. november i år med søkelys på radiografi i akuttmottak, såkalt traumeradiografi.

Her er mer informasjon om den internasjonale markeringen

(Pressemelding)


Fagtidsskriftet HMT kommer ut seks ganger årlig og tar for seg stoffområdene helse, helsepolitikk, sykehusdrift, medisinsk teknikk, ledelse og økonomi. HMT retter seg spesielt mot sykehusene og institusjonstjenesten og tar opp aktuelle spørsmål.

Se hva vi skriver om her

Bestill abonnement

Last ned enkeltsider eller hele bladet

 

Lagre

Lagre