Cxense Display

Rekordmange barn får diabetes

De siste årene har det vært en stigning i antall barn med type 1 diabetes, og alt tyder på at 2010 ble et nytt rekordår, sier overlege og forsker Torild Skrivarhaug ved Barneklinikken, Oslo universitetssykehus.
Forrige toppår var 2009. Da ble det registrert 361 nye tilfeller hos barn og unge under 15 år. Nesten alle disse fikk påvist type 1 diabetes, skriver sykehusets på sine nettsider.
Alvorlig sykdom
Når barn og ungdommer får diagnosen, blir det registrert i Barnediabetesregisteret. Selv om det endelige tallet for 2010 ikke er klart, tyder alt på at det vil bli enda flere tilfeller enn forrige rekordår.
Diabetes er en svært alvorlig sykdom. I verste fall kan sykdommen føre til for tidlig død. Andre kan få alvorlige senkomplikasjoner og sterkt nedsatt livskvalitet. Uansett fører diabetes til en betydelig inngripen i hverdagen til hvert enkelt barn og ungdom og deres pårørende. For barn og unge er det ikke alltid like enkelt å følge opp den daglige medisineringen, sier Skrivarhaug.
Den yngste pasienten hun selv har hatt til behandling, var en to år gammel gutt. Andelen som får diagnosen før de er fem år gamle har holdt seg uendret de siste ti årene. I 2009 ble det registrert 71 småbarn. Det er i aldersgruppen 10-14 år antall tilfeller øker mest.
Tørste og tissetrengte
Skrivarhaug ber foreldre være oppmerksomme på vanlige kjennetegn.
Hvis barnet ditt begynner å stå opp på natten for å tisse eller drikke vann, bør du kontakte fastlegen for utredning med tanke på diabetes, sier hun. Barna kan ofte bli slappe, slitne, tørste og tisse mye.
Forekomsten av type 1 diabetes hos barn varierer veldig mellom land. Finland har det høyeste nivået i verden, men Norge kommer på en tredjeplass.
Forskerne kjenner ikke årsaken til at noen utvikler type 1 diabetes. Man vet derfor heller ikke hvorfor så mange unge i Norge rammes eller hvorfor andelen nå øker.
(NTB)