Salt gir større risiko for hjerneslag og dødelig hjerteinfarkt
salt og blodtrykk både hos barn og voksne. Høye inntak av salt gir økt risiko
for hjerneslag og dødelig hjerteinfarkt. Høyt blodtrykk er en av de viktigste
risikofaktorene for redusert folkehelse, og hjerte- og karsykdommer er den
vanligste dødsårsaken i de fleste land inkludert Norge. Redusert saltinntak vil
derfor kunne gi betydelige helsegevinster.
gram om dagen. I Norge er saltinntaket i gjennomsnitt omtrent dobbelt så høyt
som anbefalt ca. 10 gram daglig.
fra ferdigmat og fra serveringssteder/ kantiner. Mindre tilsetning av salt ved produksjon og
salg av mat kan derfor ha stor betydning for inntaket av salt og for helsa vår.
for at saltinntaket skal reduseres med 30 prosent på verdensbasis for å
forbygge hjertekarsykdommer, slag og tidlig død.
har stor betydning for folkehelsen. Nasjonalt råd for ernæring la i 2011 fram
forslag til en strategi for reduksjon av saltinntaket i befolkningen.
produktene deres, kombinert med bedre informasjon til forbrukere er sentrale
elementer i strategien.
mye salt, men vanskelig for forbrukeren å finne ut hvor mye salt matvarene
inneholder. Merking av saltinnhold er i dag frivillig og gjøres ikke av alle
produsenter. Fra desember 2014 vil nye merkeregler gjelde i EU og Norge. Da
innføres krav om deklarasjon av saltinnholdet.