Sikkerhetshull i Nødnettet

Nasjonal sikkerhetsmyndighet krever strakstiltak for å hindre at ondsinnede utnytter sikkerhetsmessige hull i Nødnettet.

Vigdis Grønhaug: – Vi kan konstatere er at det har vært brudd på sikkerhetsloven. (Foto: NSM)

Det skriver NRK i sin nettutgave. Kravet kommer som et resultat av en granskning gjennomført etter NRKs avsløring om at Nødnettet i lang tid ble driftet fra India. Men Nasjonal Sikkerhetsmyndighet er svært ordknapp når det gjelder granskningen av Nødnettet og dets underleverandører.

Brudd på sikkerhetsloven

– Det vi kan konstatere er at det har vært brudd på sikkerhetsloven med flere alvorlige avvik, sier avdelingsdirektør Vigdis Grønhaug i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM).

NRK avslørte i februar hvordan indiske IT-arbeidere hos underleverandøren Broadnet over lang tid hadde driftet datalinjene til det samfunnskritiske Nødnettet fra India. Dette skjedde helt i strid med avtaler og regelverk, og uten at IT-arbeiderne var sikkerhetsklarert eller hadde nødvendig autorisasjon.

Sikkerhetsloven fastslår at det samfunnskritiske Nødnettet skal driftes fra Norge. NRK har tidligere fortalt at nettet i hele 14 måneder hadde vært driftet fra India,.

Nødetatene er helt avhengig av Nødnettet ved ulykker og alvorlige hendelser og terroraksjoner.

Nå krever sikkerhetsmyndighetene at alle sikkerhetshull og avvik i Nødnettet må rettes opp så fort som mulig, og innen 1. desember.

Tidkrevende granskning

Siden februar har Nasjonal Sikkerhetsmyndighet jobbet med å endevende IT-systemet til Nødnett . De har gransket hvilke arbeidsoppgaver som driftes hos ulike underleverandører i Norge og hva som har vært driftet fra India. Det beskrives som et krevende arbeid, med mye dokumentasjon, komplisert teknologi og mange intervjuer med et vell av personer i ulike organisasjoner.

Selv om myndighetene nå innrømmer at det har vært lovbrudd, er de tilbakeholdne med å fortelle hva de har funnet av lovbrudd og avvik i Nødnettet, annet enn at driften var outsourcet til utlandet.

PST har fått rapporten

Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) har fått rapporten fra NSM. PST etterforske Nødnett-saken, men har ennå ikke konkludert om saken får rettslige konsekvenser.

(Kilde: NRK.no)