Superdatamaskiner skal redde helseøkonomien

Danske Regioner offentliggjør at de skal investere fire milliarder kroner i «kunstig intelligens» og superdatamaskiner i helsevesenet for å redde dansk helseøkonomi.

Stephanie Lose (here t.v.) evig på farten for å følge opp investeringsprosjekter i ny teknologi. (Foto: Danske Regioner)

Målsettingen er at pasientene skal få en raskere og bedre behandling, med bedre helseøkonomi som en hyggelig, direkte følge.

Ny digital teknologi i stor skala

Initiativet tar sikte på å få ny digital teknologi innført i stor skala i det danske helsevesen. Det vil særlig være i form av «kunstig intelligens» og superdatamaskiner, som på et brøkdels sekund kan være i stand til å diagnostisere og foreslå behandlingsplaner. Det skriver Berlingske.

Investeringsprogrammet, hvor det altså årlig avsettes fire milliarder kroner for å prøve ut og utforske nye teknologiske muligheter i helsesektoren.

Penger å spare

Det skjer med en klar forventning om at investeringen på lang sikt kan føre til pasientene får bedre behandling, samtidig som betydelige besparelser realiseres.

– De nye teknologiske løsninger er allerede her, og med dem kan vi tilby en enda bedre behandling av pasienter, sier Stephanie Lose (V), leder av Udvalget for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde i Danske Regioner, til Berlingske.

– Moderat syke pasienter vil være i stand til å håndtere mer hjemme i et trygt miljø, og meget syke får nyte godt av en mer skreddersydd behandling.

– Samtidig kan pasienter i i mer perifere områder være sikre på at nettopp deres leger også har tilgang til den nyeste spesialkunnskap, føyer hun til. Og økonomisk kan det være store gevinster å hente.

Innsparingspotensial på i 180 milliarder

Danske Regioner støtter seg blant annet til en McKinsey-rapport fra det svenske helsevesenet. Det anslår at over en tiårsperiode vil det være et innsparingspotensial på inntil 180 milliarder svenske kroner ved å gjøre full bruk av teknologien vi kjenner i dag. / Ritzau /