Svakstrømsimulator mot inkontinens

Mange barn har problemer med å kontrollere tissetrangen, til stor frustrasjon og sorg for seg selv og sine foreldre. Elektriske impulser sammen med blærelindrende medisiner kan hjelpe de uheldige.

Følelsen av bukser som klistrer seg varmt og deretter kaldt til beinet, er noe de fleste husker tilbake på som en av ulempene ved å være barn og glemme tiden på lekeplassen. (Foto: Shutterstock)

Dette ifølge ny dansk forskning. Om lag 50.000 danske barn lider av inkontinens, det vil si ufrivillig vannlating om natten, og 10 prosent av elevene i 0. klassen blir våte buksene i løpet av dagen.

Mange barn responderer ikke på de vanligste behandlingene, og problemet er en belastning for både barn og foreldre.

Først i verden

Aarhus universitetssykehus er den første i verden til sammen medisin med svakstrøm.

TENS svakstrømstimulator stimulerer nervene som går inn i blæren. Bildet viser et av barna som var i studien og testet effekten av TENS. (Foto: Cecilie Siggaard, AUH/videnskab.dk)

Barnet får plassert to elektroder på korsryggen og en liten enhet på størrelse med en mobiltelefon som aktiveres. Den svake strømstyrken synes å forbedre nervesignalene som bidrar til å kontrollere blæren.

Barn kan bevege seg fritt med elektrodene, forklarer Luise Borch, lege ved Aarhus universitetssykehus. – Barna må ha elektrodene på to timer om dagen. De kan bevege seg fritt rundt imens.

God virkning

Virkningen? 29 prosent flere barn opplever en fullstendig stopp i å tisse i buksa, eller har halvert antall ganger de kommer til å tisse på seg.

Ved Aarhus universitetssykehus får ca. 400 nye barn hvert år denne behandlingen.

Kilder: videnskab.dk og dr.dk.