Utdatert teknologi fare for svenske sykehus

Flere svenske sykehus bruker utdaterte Windows XP-operativsystemet. Bruken av operativsystemet har blitt identifisert som en av de viktigste årsakene til at IT-angrep som lammet den engelske omsorg for to uker siden var så omfattende.

Illustrasjonsfoto: thinkstockphotos

Det melder Dagens Nyheter. Ifølge en undersøkelse gjort av avisen, er hundrevis av datamaskiner med operativsystemet av de svenske sykehus. Falun Hospital har 98 stykker i bruk, Örebro fylkeskommune 45 og fylkeskommune 103. De fleste av de undersøkte fylkene tyder ikke på hvilket system de bruker. Minst 13 sykehusene i landet bruker Windows XP.

Kan få alvorlige konsekvenser

Det kan få alvorlige konsekvenser hvis de er i nettverk. Vi ser etter alt det som skjedde i Storbritannia. Hvis leverandøren bare gir Windows XP sykehusene bør seriøst vurdere å erstatte denne typen utstyr, sier Robert Jonsson, nestleder i IT-sikkerhetsavdelingen Cert-SE, den svenske myndigheten for samfunnssikkerhet og beredskap.

Ikke lenger support

Windows XP ble lansert i 2001. Produsenten, Microsoft, sluttet å gi support til systemet i 2014 og lager ikke lenger noen sikkerhetshull i systemet.