Vedgår tilgang til sensitive pasientdata

De siste ukene har rundt 100 IT-arbeidere i Asia og Øst-Europa hatt tilgang og utvidete rettigheter til datasystemet til Helse Sør- Øst, viser informasjon NRK har innhentet. De har hatt mulighet til å hente ut pasientdata til 2,8 millioner nordmenn.

Cathrine Lofthus: – Tilgangene er nå stengt. (Foto: EHiN-FH 2016)

Ledelsen i Helse- Sør- Øst innrømmer at utenlandske IT-arbeidere har hatt tilgang til sensitiv pasientinformasjon de siste ukene, men mener omfanget er mindre enn hva NRKs kilder hevder.

– Forrige torsdag fikk jeg informasjon om at 16 bulgarere hadde tilgang til sensitiv informasjon, sier administrerende direktør Cathrine Lofthus i Helse Sør- Øst til NRK.

Denne innrømmelsen kommer etter at NRK gjentatte ganger de siste ukene har stilt spørsmål ved om utenlandske IT-arbeidere har hatt slik tilgang.

–Tilgangene de fikk var ikke permanente, og de er nå stengt. Vi har full kontroll, og vi har en navneliste, og vi har alle sikkerhetsmekanismer på plass, sier Lofthus.

For to uker siden avviste teknologidirektør Thomas Bagley i Helse Sør-Øst problemstillingen. Han nektet for at utenlandske IT-arbeidere overhodet hadde slike rettigheter.

– De utenlandske IT-konsulentene skal ikke ha tilgang til pasientsensitive opplysninger eller gis tilgang til det. De skal ikke ha tilgang til denne type systemer, sa Bagley til NRK.

Samtidig som Bagley nektet sto datadøren åpen for den samme gruppen, viser informasjon NRK har fått.

Siden har Helse Sør-Øst ønsket å trekke dette intervjuet.

Og nå innrømmer altså foretaket at slik tilgang var gitt.

– Men tilgangen ble gitt i forbindelse med opplæring i våre lokaler, under full overvåkning, sier Lofhus.

NRKs kilder hevder at sannheten er mye mer kompleks enn dette.