Cxense Display

WHO-eksperter hadde bånd til legemiddelindustrien

Årsaken var ifølge WHO å beskytte dem fra utidig press fra blant annet legemiddelindustrien mens svineinfluensaen herjet verden.
Kritikere har vært bekymret for at det forelå interessekonflikter, og at disse kunne gjøre det mulig for legemiddelindustrien å påvirke beslutninger om å bestille store mengder influensavaksine.
Onsdag offentliggjorde WHO navnene på alle de 15 medlemmene. Samtidig ble det kjent at fem av dem har mottatt støtte fra legemiddelindustrien, blant annet til vaksineforskning.
Fra hele verden
Ekspertene er for det meste forskere og epidemiologer, men på listen står også en diplomat fra Senegal, representanter for helsemyndighetene i Thailand og Chile, samt to spesialister på internasjonal flytrafikk og helse.
Medlemmene kom fra både Afrika, Asia, Europa, Latin-Amerika og Nord-Amerika.

De fem ekspertene som har mottatt støtte fra legemiddelindustrien, kom fra USA og Storbritannia. De har mottatt støtte til influensa- og vaksineforskning fra blant annet Novartis, Roche, Baxter og Sanofi Pasteur.

Det er viktig å huske at navnene ble holdt hemmelige nettopp fordi rådgiverne ikke skulle utsettes for press fra legemiddelindustrien og myndighetene i de ulike landene, sier Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet til Dagens Medisin.
 (NTB-AFP)